Meetafy.dk
Møder & facilitering

Ja-syge og blind tillid skaber et enormt spild i teamet og ved møderne

Ja-syge og blind tillid skaber et enormt spild i teamet og ved møderne

Vi spilder rigtig meget tid i vores team, fordi vi ikke ved, hvordan man fremsætter et ønske. Ja-syge blandt kolleger gør tingene værre, og blind tillid til hinanden tager spildtiden til nye højder.

Ønsker er svære at fremsætte, fordi vi bliver nødt til at være præcise. Ja-syge hersker, fordi vi ikke har afstemt forventninger, og den blinde tillid til hinanden skaber både spildtid og store skuffelser.

Hvis jeg ringer til min kæreste sent på dagen og spørger, om hun vil lave aftensmad, så spilder jeg hendes tid. Jeg har nærmest med garanti lagt grunden til store skuffelser. Aftensmad for mig betyder 300 gram steak, medium rare, kraftsauce, flødekartofler, letkogte asparges, bløde skalotteløg samt et enkelt glas italiensk rødvin. Så hvis min kæreste lavede couscous med salat og hvidvin, så ville jer ærgre mig over, at jeg ikke havde været præcis i mit ønske – måske sidde og tænke på, hvordan en steak ville have smagt. Det er med garanti, at min kæreste også ville være skuffet, da hun jo havde gjort sit bedste.

Vi tror, alle andre ved, hvad vi ønsker

Sådan fungerer det også i hverdagens team og til møder. Vi fremsætter ønsker og tror, at andre ved helt præcist, hvad vi mener eller ønsker os. Over tid kan det blive lettere at forstå, hvad andre mener med ”kvalitet”, ”ordentlighed”, ”grundighed” eller ”fokus på kunden”, men i starten, når vi skal lære hinanden at kende, så kræver det, at vi er præcise.

Ja-syge på autopilot

Samtidig vil der være teamdeltagere eller mødedeltagere, der har ja-syge, og som derfor fuldautomatisk siger ja til en opgave. Nogen gange kan det være så overvældende, at vi må tage en opgave tilbage fra en overdreven ja-siger, fordi vedkommende er overbebyrdet.

Blind tillid gør, at vi glemmer af afstemme forventninger

Derud over forværres det hele af troen på blind tillid. Det sker hver dag ved møder, at vi har tilliden til, at andre påtager sig en opgave, og når vi så ses i teamet ugen efter, så er opgaven ikke blevet løst, men vedkommende har tusinde gode grunde til, at han/hun har prioriteret sin tid anderledes.

Den autentiske tillid indeholder en afstemning af forventninger til deadline, kvalitet, form, samt hvordan og hvornår man melder ud, at man ikke kan have opgaven færdig alligevel. Men fordi vi har så travlt med at komme videre/ komme alle punkterne igennem på en dagsorden, så tager vi os ikke tiden til at afstemme forventninger.

  • Uklare ønsker ligner troen på tankeløsning
  • Ja-sygen ligner ringe selvindsigt
  • Den blinde tillid ligner beslutningsmani.

Og teams eller møder med et højt niveau af troen på tankelæsning, ringe selvindsigt samt beslutningsmani spilder hinandens tid.

Så jo mere, der bliver brugt tid på at udtrykke præcise ønsker, omfavne ja-sygen med øget selvindsigt og tydelige forventninger til hinanden, jo større er sandsynlighed for at skabe et effektivt team og effektive møder.

Flemming Christensen

I mere end to årtier har Flemming Christensen sat den originale, autentiske og passionerede leder på dagsordenen. Internationale virksomheder har via THINK ABOUT IT fået øje på kombinationen mellem business excellence og personal excellence. Flemming Christensen integrerer anerkendt psykologi med moderne teorier om ledelse og teamarbejde samt filosofi og er blandt de førende eksperter inden for Enneagrammet. Han har uddannet ledere hos bl.a. Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Danske Bank, Grundfos, Top Danmark m.fl. Han er desuden forfatter til mere end 14 bøger og driver portalen Enneagrammetnextlevel.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *