Meetafy.dk
Møder & facilitering

Videoøvelse! Sådan skaber du samspil i mødelokalet

Videoøvelse! Sådan skaber du samspil i mødelokalet

I musiske samspilssituationer, er det en uskreven regel, at musikerne starter med at stemme deres instrumenter. Det sker naturligvis for at skabe samklang og for at muliggøre et samspil i harmoni. Men der sker også noget andet. Det skærper musikerens evne til at lytte, både til sit eget instrument, men også til de andre, og det øger evnen til samspil. Samtidig er det en mulighed for at skærpe hjernens evne til at “være klar”.

Ved et møde i en virksomhed er omstændighederne typisk lidt anderledes. Men lad os alligevel lege bare et øjeblik, at vi flytter spillereglerne for et orkester ind i et mødelokale.

  1. Du skal sikre dig, at alle deltagere kommer til tiden. I mødeindkaldelsen gør du opmærksom på, at døren bliver lukket præcis kl. 10.
  2. Bed alle deltagere om at sætte sig ned i stilhed: De skal bare lytte og tage imod. Sæt rammen for, at der arbejdes med rytme og det auditive felt – altså ikke det verbale (sagt på en anden måde: Mødelederen forklarer øvelsen, og dernæst må der ikke tales, før øvelsen er færdig)
  3. Sæt en simpel rytme i gang. Det er vigtigt at sværhedsgraden af rytmen er, så alle kan deltage. Husk du er i gang med at afbalancere gruppeenergien – det er ikke nogen konkurrence.
  4. Lad nu de andre gå med på rytmen enten en efter en, eller når de føler sig parate. Fasthold rytmen i 2-3 minutter. Pas på, at tempoet ikke løber.
  5. Stop øvelsen, og gå nu i gang med mødeagendaen.

5 minutter der er givet godt ud

Ud over at deltagerne har fået skærpet evnen til at lytte, så lur mig, om du ikke også vil opleve, at der er kommet smil på læben hos deltagerne.

Forskning viser, at det at lytte til rytmer og musik øger kreativiteten og aktiverer store netværk i hjernen (kilde: Videnskab.dk). Alt sammen noget, du og de andre mødedeltagere kan drage fordel af til at optimere mødeforholdene. Så bare 5 minutter er faktisk givet godt ud.

Endelig vil jeg opfordre dig til, at du afslutter mødet til tiden, og gerne 5 minutter før. Det gør du af respekt for, at alle skal videre til andre møder og har vigtige opgaver at løse. I skaber selv jeres mødekultur, og dette er et skridt i den rigtige retning.

Denne øvelse, som hedder ’ Lyt og tag imod’ stammer fra et træningssæt på 52 inspirationskort. Kortene har til formål at hjælpe mennesker til balance, nærvær, overskud og glæde i dagligdagen. Er du interesseret i at vide mere om inspirationskortene, så finder du information her

God fornøjelse med øvelsen

Anne Ryom

Anne Ryom er sanger, lyd- og sangterapeut samt stresscoach. Anne har specialiseret sig i musical storytelling og humming & meditation og hjælper bl.a. mennesker til at få balance og trivsel ved hjælp af lyd, stemme og sang. Annes metoder kan styrke samarbejdsevne, højne kommunikationen og kreativiteten i et team. Den enkelte opnår balance i krop og sind og får værktøjer til at forebygge stress, så der i stedet sættes fokus på trivsel.

Comments

  1. Ida Jørgensen - 16. februar 2017 at 13:41 - Svar

    Super artikel og fedt du giver eksemplet med en video! MEN: Hjælp mig Anne – der er så mange der er generte og føler sig sat under pres, når de skal bruge sig selv som du her foreslår – har du nogen erfaringer på det område?

  2. Det er et super spørgsmål, du stiller der, Ida. Og ja, der er selvfølgelig teknikker til at arbejde med generthed og nervøsitet, men så er vi pludselig ovre i en boldgade omkring præsentationsteknik.
    En vigtig pointe for en mødeleder at huske på, når der arbejdes med sang og kunstneriske processer, så skal der skabes det, der i det kreative miljø kaldes for “et trygt rum”.
    Det trygge rum skabes ved at have klare rammer, så som mødeleder eller facilitator er det dit ansvar at forklare de tilstedeværende, hvorfor vi synger sammen. Vær også bevidst om, at Rom ikke blev bygget på en dag. Specielt introverte kan have behov for at få mod og udvikle sig over tid.
    En anden genvej er humor. Vær ikke bange for at sætte dig selv i spil og gå forrest. Fortæl at du måske selv finder det grænseoverskridende, men nu prøver vi det af, ikke kun 1 gang men over flere mødegange. For som med alt andet tager det tid at skabe tryghed og forandring.

    Lad det eventuelt være op til den enkelte, om de vil nynne, synge eller skråle med. Det giver plads til både de introverte som til dem der har en skjult X-Factor Finalist i maven.
    En anden ting, der kan virke til at få smilet frem, er at starte med en opvarmning af stemmen ved at sige som en brandbil med sirene på. Det er en fabelagtig opvarmningsøvelse, som også virker, når stemmen skal varmes op for at tale. Jeg er klar over, at dette stadig er grænseoverskridende, men mange kan bedre være med, når det ligesom “er langt ude”, og så bliver det farlige pludselig ufarligt. Samtidig giver det den generte mulighed for at gemme sig lidt, for det lyder lige dumt og er lige grænseoverskridende for alle, at stå og sige som en brandbil.

    Du kan ikke presse kreativitet ind i en samarbejdssituation, men du kan løsne den op med humor. Personligt har jeg faktisk aldrig oplevet, at nogle slet ikke ville være med, når bare rammen for situationen var rigtigt sat. Samtidig må jeg virkelig opfordre til, at sang omfavnes og igen inddrages på arbejdspladserne. For ud over at det styrker samarbejde og evnen til at tænke kreativt, så sænker det også stresshormoner og styrker immunforsvaret. Så det handler virkelig om, at give plads til alle – også de introverte.

    Så tænk i rammesætning, humor og at alle bidrager med det, som de kan:-)

  3. Kære Anne. Jeg er fan af alt hvad du foreslår, alt hvad der ligger bag, og alt hvad det kan føre til. Fan – og også selv både ‘belastet’ og beriget af erfaringer fra møder og happenings hvor det skete…

    Beriget – selvsagt – fordi jeg kan huske hvordan det virkede. Præcis samme øvelse lavede vi altid som spejdere omkring lejrbålet, og der vil være mange som ser det som noget der er meget langt fra det typiske møde omkring bordet … men omvendt: Hvis vi ved vores møder kan opnå blot en gnist af det som skete dengang, har vi tilføjet værdi, ingen tvivl.

    … men jeg brugte også ordet ‘Belastet’ fordi (selv) jeg kan have lidt svært ved at kaste mig ud i det i dag. Når jeg læser og ser dit opslag og opråb her, vil jeg nu prøve … jeg skal bare lige tage mod til mig. Og have deltagerne med. Tror du det går?

    • Ja Hans – nu kender jeg jo dit mod. Det slår jo gnister. Så det er bare med at komme igang.
      En af mine kunder har indført en playliste med yndlingssange i ledergruppen. Én gang dagligt vælges der en sang. Trykkes på play – og så må der ellers skråles og danses. Gæt hvad det gør for energiniveauet, team-spirit og arbejdsglæde? Det er måske et sted at starte som er knapt så “farligt” som møderne. Jeg hepper på dig. Jeg VED du kan?

  4. Ida Jørgensen - 19. februar 2017 at 22:07 - Svar

    Tak Anne! Hold da fast, der er nok at få prøvet af! ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *