Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Fællessang: Når afrikanske rytmer forbedrer samarbejdsevnen

Fællessang: Når afrikanske rytmer forbedrer samarbejdsevnen

Når jeg træder ind i en konferencesal og beder kvinder på høje hæle og mænd med slips og jakkesæt kaste sig ud i afrikansk sang, så er det lige før, nogle forsøger at snige sig ud f bagdøren.

Nogle bliver helt tydeligt lidt nervøse, mens andre kigger på mig og tænker, at jeg da må være gået forkert, for det kan da bestemt ikke være rigtig, at de skal synge til afrikanske rytmer. Det er helt klart uden for deres komfortzone.

Men den er god nok. De skal faktisk synge. Det er lidt utraditionelt på dagsordenen lige netop i dag. Jeg må indrømme, at jeg nyder at udfordre mødefolket – hver eneste gang. For efter to timers workshop viser det sig jo altid, at disse skeptiske og forbeholdne mennesker faktisk synes, at det er ret sjovt at bryde de vante mødeformer og slå sig løs på en ny måde – fordi de gør det sammen og ingen er pinlige eller noget andet. De er glade, engagerede, og ideerne pibler faktisk ud af alle sprækker og paneler.

Mændene har løsnet slipseknuden, og kvinderne har droppet de høje hæle og er kommet ned på bare fødder. Det er på mange måder befriende – frem for det lidt stive og konventionelle møde.

Det, der med at synge, er nok mest en tradition, som vi kun rigtig dyrker til fødselsdage, juleaften eller ved fodboldkampe. Så bag mødebordet skal der altså lidt mere til, før fællessangen kommer på dagsordenen. Det er synd, for sang kan virkelig gøre en hel masse for mennesker og virksomheder. Se lige her:

1 Fællessang er inkluderende

Når vi synger, kan alle være med – uanset alder, højde, drøjde osv. Det handler jo ikke om, hvordan vi synger. Det interessante er, hvad fællessang gør ved os som gruppe og som team. Forskningen viser, at sang skaber en fællesskabsfølelse, og at det gør os bedre til at samarbejde.

Når vi synger, løfter vi i samlet flot og ikke via enkelte personers præstationer. Sang handler ikke om at komme først over målstregen. Det ville jo få hele produktet til at falde på gulvet, og samhørigheden ville blive smadret totalt. Det handler om samspillet mellem mennesker, om dynamik og det at fungere som et team. Det kan vi alle lære meget af i hverdagen.

Forskningen viser netop, at sang påvirker følelsescentret i hjernen – det vi kalder det limbiske system. Vi skaber altså en god stemning sammen. Og netop et godt humør smitter, når vi skal arbejde sammen.

Læs også denne: ’Sang er vejen til venskab’ – om at sang er en af de bedste måder at skabe kontakt mellem mennesker og få nye venner.

Vi har jo nok også alle sammen hørt om fangekoret. Se også denne artikel, som har fokus på, at sang har en meget positiv indflydelse på indsattes velbefindende og deres følelse af et tilhøre et fællesskab. Det gælder vel i virkeligheden os alle sammen.

Fælles puls til et godt samarbejde

2. Fælles puls – uden stress

Vi ved alle sammen, at for høj puls over længere tid giver risiko for stress. Når vi synger sammen, så er det vigtigt, at vi skaber en fælles puls, så alle kan være med. I et tysk forskningsstudie kunne man påvise, at stressniveauet blev mindre hos deltagerne i et amatørkor, som sang en time om ugen.

Når mennesker synger i et kor får de en fælles hjerterytme – dvs. en fælles puls. Måske kan det også øge samarbejdsevnen? Læs mere her

Jeg tror jo nok alle ledere vil synes godt om denne overskrift: Korsang er godt for immunforsvaret. Det er jo måske en vej til færre sygedage. Læs mere her

3. Færre konflikter på jobbet

Fællessang minimerer konflikter på job! Den udtalelse, står helt og aldeles for min egen regning. Det er desværre ikke dokumenteret ved forskning. De tilbagemeldinger jeg får, bekræfter mig imidlertid i, at det er rigtigt.

Når du lige har stået og sunget sammen med en kollega, så er det langt nemmere efterfølgende at tage en konstruktiv dialog og få løst en udfordring frem for at springe op som ’en trold op af en æske’ og skabe en mulig konflikt.

4. Det styrker konkurrenceevnen

Steen Hildebrandt, Professor ved Århus Universitet, har på et tidspunkt udtalt: “Sang, musik og leg bliver meget vigtigt. Det styrker samarbejdsevnen og konkurrenceevnen”!

Det med konkurrenceevnen har jeg faktisk slet ikke overvejet. Men det giver rigtig god mening og kun en endnu større grund til at kaster sig i at skabe samspil gennem sang og musik. Står vi sammen og løfter i samlet flok, bliver det jo lettere at nå i mål. Det er jo også langt sjovere at fejre succeserne, når vi er flere til at fejre.

Hvilken virksomhed vil ikke ønske godt samarbejde, glade medarbejdere og trivsel på arbejdspladsen? Det er ikke hvad sang gør ved os, men hvad fraværet af sang gør. Så SYNG, SYNG, SYNG i badet, i bilen på cyklen, med børnene OG med kollegerne.

Anne Ryom

Anne Ryom er sanger, lyd- og sangterapeut samt stresscoach. Anne har specialiseret sig i musical storytelling og humming & meditation og hjælper bl.a. mennesker til at få balance og trivsel ved hjælp af lyd, stemme og sang. Annes metoder kan styrke samarbejdsevne, højne kommunikationen og kreativiteten i et team. Den enkelte opnår balance i krop og sind og får værktøjer til at forebygge stress, så der i stedet sættes fokus på trivsel.

Comments

  1. Hørt!
    Som altid er der tankestof under overskriften og under den en-lille-smule-grænseoverskridende idé om at skulle synge sammen med fremmede mennesker. Og som altid er det bare svært at finde argumenter imod … så jeg lader være. I stedet vil jeg skynde mig at istemme en tilfreds brummen: Det er væsentligt at forstyrre sine deltagere på PASSENDE niveau på alle møder og i alle henseender, og det forestiller jeg mig gælder for måden du vælger at lade dine deltagere nynne, synge, synge og danse på det niveau der nu en gang passer.

    … Jeg glæder mig til at skulle udsættes for det igen. Eller helt ærligt: Jeg er en smule nervøs på forhånd for det, men VED at jeg har noget at glæde mig til.

    God påske.

  2. Din evne til at skabe tryghed i rummet er formidabel. Du giver plads til livsglæde 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *